För den som är intresserad av att arbeta som musiker, låtskrivare eller musikproducent är Sveriges folkhögskolor verkligen någonting att rekommendera. Från norr till söder finns det statligt finansierade folkhögskolor med olika typer av kulturella inriktningar, och många av dem har musiklinjer i absolut världsklass. Möjligheten att få öva på ditt instrument under ett eller två år, med en av Sveriges och kanske till och med världens främsta instrumentalister och lärare, är få förunnad – men här finns den!
De två vanligaste typerna av musikutbildningar på folkhögskolenivå är jazz och klassisk, och vilka instrument som hör till vilken av de två inriktningarna varierar förstås. Det finns även ett mindre antal folkhögskolor som erbjuder musiklinjer inom rock och pop, men det är inte tillnärmelsevis lika vanligt som jazz och klassisk linje.
En av de stora fördelarna med att studera musik på en folkhögskola, bortsett från de enorma resurserna som finns i form av lärare och lokaler, är möjligheten att bo på skolan under ett eller två år, och verkligen få chansen att fokusera på att öva på sitt instrument. Många folkhögskolor är internat, och även om man inte är tvungen att bo på skolan så ligger de ofta ute på landet, en bra bit bort ifrån storstadsområdena, och det kan vara trassligt att pendla till dem. Att ha möjligheten att bo på folkhögskola och verkligen lägga ner sin själ i sitt instrument är en av anledningarna till att vi i Sverige har fostrat några av världens absolut mest kompetenta och berömda instrumentalister. Ett eller två år på folkhögskola med musikinriktning är med andra ord verkligen att rekommendera för dig som är intresserad att satsa på en riktig karriär som musiker.
Många som har gått folkhögskola söker sig sedan vidare till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där de får spendera ytterligare tid på att öva på sina instrument.