Att arbeta som musikproducent är ett av de mest eftertraktade och mytomspunna yrkena i det moderna samhället. Vem vill inte sitta med kända popstjärnor och låtskrivare och vrida på rattarna på ett mixerbord, och sedan glida nedför röda mattan och ta emot priser och berömmelse? Faktum är att producenten har möjlighet att tjäna oerhörda summor pengar, och arbetemusikproduktion-gymnasium-700x400t kan ta honom eller henne runt hela världen, på diverse exklusiva och spännande uppdrag.

Så vad behövs för att lyckas som musikproducent? Är det bara att köpa en dator och sätta igång? Ja, egentligen är det faktiskt inte särskilt mycket svårare än så. I dagsläget tillåter tekniken att nästan vem som helst börjar producera sig egen musik med något så odramatiskt som en bärbar dator och lite programvara. Det kan förstås vara bra att ha ett par bra studiomonitorer (högtalare) och ett par schyssta hörlurar, men faktum är att professionell utrustning är billigare och mer lättillgänglig än någonsin.

Ja, det låter ju inte så svårt – det är väl bara att sätta igång och göra låtar då? Ja, det är faktiskt delvis sant, men givetvis måste man lära sig hantverket innan man kommer att få något betalt för sina alster. Om du väljer att öva helt själv på din kammare, eller om du hellre vill gå en ordentlig utbildning är förstås helt upp till dig, men en utbildning inom musikproduktion är verkligen att rekommendera för den som är allvarlig med sitt yrkesval.

Det finns mängder av utbildningar inom just detta område, och många av dem börjar redan på gymnasienivå. Det finns utbildningar som är mer specialiserade på ljudteknik, och läran om ljud i sig, och så finns det andra som fokuserar mindre på det teoretiska, och mer på den kreativa processen med musikproduktion. Vilken utbildning du väljer är helt upp till dig – lycka till!