Att utbilda sig till sångare

Karriärmöjligheterna för sångare är oftast många fler och mer varierade än vad de är för instrumentalister, även om man tekniskt sett förstås är en instrumentalist även om man sjunger – rösten är ju ett alldeles eget instrument!

För en duktig sångare finns mängder av möjligheter att få arbete: du kan sjunga kör åt etablerade artister, du kan jobba som session-sångare för både demoinspelningar och originalverk, och du kan förstås även försörja dig genom att spela live! Många sångare tjänar goda pengar på att sjunga i coverband på bröMy_Secret_G.E.M.llop och dop och andra festliga tillställningar, och det finns mängder av möjligheter som bokstavligen bara väntar på en duktig sångare.

Så vad behöver man göra för att bli en duktig sångare? Är det bara att ställa sig i duschen några timmar och värma upp piporna, innan du kan gå ut och boka dina första gig? Nej, givetvis är det allt som oftast väldigt mycket mer komplicerat än så. Att kunna sjunga är delvis en medfödd talang, men även en färdighet som måste underhållas och som kan övas upp. Om du är seriös med din vilja att arbeta som sångare i någon kapacitet, är en sångutbildning verkligen att rekommendera. Det finns flera oerhört bra gymnasieskolor med musikinriktning, där eleverna får regelbundna lektioner i både sångteknik och stämföring, och även musikteori, förstås. Flera av landets bästa gymnasieskolor med musikinriktning ligger i Stockholm, men för den som bor för långt ifrån huvudstaden finns det andra alternativ runtom i landet också. Huvudsaken är precis som det är med instrument, att man börjar öva så tidigt som möjligt, och att man sedan fortsätter göra det med så stor regelbundenhet som möjligt. En duktig sångare som kan arbeta professionellt föds inte färdig, utan måste arbeta för det, precis som människor i vilket annat yrke som helst. Börja leta efter en sångutbildning redan idag!