Att plugga sig till en karriär som instrumentalist är sannerligen en tuff väg att gå, men den är långt ifrån omöjlig! De allra flesta som blir framgångsrika instrumentalister, och sedan arbetar som studiomusiker, turnerande musiker eller upphovsmän på egen rätt, har börjat spela redan i tidig ålder. Det finns givetvis många undantag till denna regel, men överlag kan man konstatera att det bästa är att börja öva så tidigt som möjligt.
Vad man har för chanser att lyckas som instrumentalist i Sverige, eller runtom i världen för den delen, beror förstås i mångt och mycket på vilket instrument man väljer att specialisera sig på, och vad det råder för konkurrens för just det, både på en internationell och en nationell nivå. Om du till exempel är intresserad av att bli konsertpianist, men inte kommer underfund med att just detta är ditt stora kall här i livet förrän du är över tjugo år gammal, kan vi nog dessvärre konstatera att du sannolikt gör bäst i att släppa just den drömmen och gå vidare istället. Om du däremot upptäcker ett mindre populärt instrument, såsom klarinett eller tvärflöjt, kan du gott ha en chans även om du börjar spela lite senare i livet. Problemet blir då förstås att där inte finns till närmelsevis lika många jobb att få, men den som kämpar på tillräckligt länge har nästan alltid frukter att skörda!
Om du är intresserad av att utbilda dig till instrumentalist så kan vi väl sammanfattningsvis konstatera att det är bra om du har börjat spela i relativt tidig ålder, att du har en inneboende musikalitet av hög klass och att du undersöker vad det finns för typer av arbetstillfällen för just ditt instrument. Sedan är det bara att börja fundera vilken typ av utbildning du ska välja. Det finns utmärkta gymnasieutbildningar som specialiserar sig på just instrumentalister, och kom ihåg, det är bäst att börja tidigt!